Maaiveld

Dinsdag 22 april 2014

Maaiveld

Onderstaande schreef ik vanmorgen in reactie op het artikel dat hieronder via de link te vinden is.

Hier is mijn reactie op het ongenuanceerde, uit zijn verband getilde, moeilijk begrijpbare korte item op de nieuwssite van de Gelderlander dat er sinds 21 april opstaat, tevens een reactie op de anonieme schreeuwers die hier zonodig hun zegje over moeten doen:

Ik heb op verzoek van de Gemeente Boxmeer voor de Gemeente in 2008 een volkslied geschreven, Tussen De Maas En De Rand Van De Peel. Geen plaatselijk (Boxmeers) lied dus!

Voor het uitwerken, kunnen opnemen en promoten van dat lied met technici, een arrangeur, de Hello Goodbye Band en Harmonie De Vrienschap heb ik een in overleg vastgestelde vergoeding ontvangen. De geluidsopname, de combinatie van de tekst met de betreffende muziekuitvoering, is daarmee eigendom van de Gemeente Boxmeer geworden. En mag ten gehore gebracht worden waar de eigenaar maar wil.

Via de auteursrechten organisatie Buma/Stemra worden de over zo'n opname geldende uitzend- en vermenigvuldigingsrechten aan de auteur(s) en arrangeurs voldaan. Via de organisatie SENA krijgen aan de opname deelnemede musici een vergoeding voor openbaar gebruik van hun bijdrage aan deze opname.

Voor het gebruik van de tekst los van de opgenomen muziekuitvoering als kunstwerk, citaat, beeldmerk of reclame gelden andere regels en bijbehorende vergoedingsmethodes. Die zijn op aangeven van de Toonkunstenaarsbond van de FNV opgevraagd bij normsteller Pictoright. Omdat er nog niets over geregeld bleek te zijn toen het gebruik aan de orde kwam en de tekst in een andere vorm al een eigen leven was gaan leiden.

Met het vervolgens éénmalig vergoeden (afkopen) van het gebruik van de tekst op al deze verschillende manieren, onder voorbehoud dat de auteur toestemming voor gebruik moet geven als het gaat om inhoudelijk betwistbare of commerciële grond (dat er geen politiek of geldelijk bejag mee nagestreefd wordt bijvoorbeeld), heeft de Gemeente het recht op tekstgebruik eind 2013 ook verkregen.

De vergoeding (een tegemoetkoming overigens) is in overleg en naar de richtlijnen van vakbond en rechtenbeschermingsorganisatie vastgesteld. Dit om de in Nederland geregelde auteursrechtelijke bescherming van auteurs en componisten na te leven. En vanwege loon naar werk.

Ik ben trots op het volkslied van de Gemeente dat ik heb mogen schrijven en vind het een eer dat het zo'n mooie plek heeft gekregen. Ik hoop dat het gehele artikel in de krant van vandaag 22 april 2014 daar recht aan doet.

BJ Baartmans, Boxmeer.

 

http://www.gelderlander.nl/regio/maasland/nieuwe-afspraken-over-volkslied-boxmeer-1.4325343