Bio BJ Baartmans 2020

 

BJ Baartmans biografie oktober 2020

Zanger, liedschrijver, gitarist, producer 

BJ Baartmans is geboren in 1965. Hij schrijft al vanaf zijn tienertijd liedjes, aanvankelijk vooral voor de bands waarin hij als gitarist een plek vond. Zowel in het Engels als in het Nederlands. Pas rond zijn dertigste levensjaar is hij ze zelf gaan vertolken. In 1998 debuteerde hij als “singer songwriter” met de cd The Pawnshop Guitar Chase. Hiermee legde hij de basis voor een heel eigen vorm van verhalende liedjes brengen en die vastleggen. In 2005 ging die vorm als vanzelf over in het Nederlandse repertoire dat BJ nu voor het voetlicht brengt. Inmiddels zijn BJ's liedjes vastgelegd op een dertiental CD albums onder zijn eigen naam of als BJ's Pawnshop en recentelijk BJ's Wild Verband. De laatste in de reeks BJ BAARTMANS VERZAMELAAR verschijnt in September 2018. 

BJ Baartmans legt als tekstdichter een breed scala aan onderwerpen voor in eigentijdse folk-, blues- en popsongs, waarin hij maar weinig uit de weg gaat. Grote levensvragen en kleine bespiegelingen gaan hierbij hand in hand. Hersenspinsels gevoed door verwondering, avontuur, heimwee, onrust, twijfels, wroeging, liefdesperikelen, vriendschap, politiek, de kroeg, de centen, 't huis of 't weer... Verteld vanuit het perspectief van een bijna vijftig jarige rasmuzikant/liedschrijver maar evenzeer leeftijdsloos in z'n urgentie en gevoelsmatige herkenbaarheid. Niet gespeend van de nodige zelfrelativering en een subtiel gevoel voor humor.

Daarmee zet BJ zijn publiek een spiegel voor. Maar geeft het tegelijkertijd ook een prettige ontsnapping aan alledaagse beslommeringen. Hij maakt er muziek van. En neemt die, net als veel andere producties waar hij als sessiemuzikant of producer bij betrokken is, sinds 2008 doorgaans op in zijn eigen studioruimte, Studio Wild Verband in Boxmeer.

In mei 2015 verschijnt het album LATER, opgenomen met BJ's Wild Verband: Mike Roelofs (B3 hammond, moog) en Sjoerd van Bommel (drs). Een tiental "live in de studio" vastgelegde songs die traditionele rock, soul, blues, gospel en jazz invloeden mengen met een heel eigenzinnige manier van improviseren. Bijzonder aan LATER is dat het album in zijn geheel tweetalig is: geschreven, vastgelegd en verkrijgbaar in een zowel Nederlandse als een Engelse versie. Het album levert een hele reeks super positieve recensies op en de band doet in 2015/2016 een 25 tal optredens, deels als voorprogramma/begeleidingsband van de New Yorkse singer songwriter David Corley, in Nederland, Ierland en Italië.

In 2016 verschijnen twee groepsalbums waarop BJ als componist/gitarist/zanger een grote rol speelt: het rootsrockalbum Pan Alley Fever van Hidden Agenda Deluxe met Eric Devries (git/voc), Sjoerd van Bommel (drs/voc), Gerald van Beuningen (bas) en gast Rob Geboers (keys). Hidden Agenda Deluxe brengt eigen Engelstalige songs van de drie songwriters in de band in de sfeer van The Band, CSNY, Little Feat en The Allman Brothers Band. 

En dan verschijnt in 2016 ook Ins Blaue Hinein, een geheel instrumentaal duo album van BJ en mede componist Mike Roelofs (keys, drums) waarop Jazz, Blues, Soul en Wereldmuziek klanken samensmelten in een zinnenprikkelende roadmovie soundtrack. Het album krijgt geweldige recensies én een mooi wederom geheel instrumentaal vervolg in 2017: Outward and Return. 

Vanaf eind 2017 is BJ ook vast lid van de jongste line up van Matthews Southern Comfort, een band rond de legendarische folkrock zanger/songschrijver Iain Matthews. Naast BJ vinden we Eric Devries (git/voc) en Bart de Win (keys/voc) in de band. BJ produceert het album Like A Radio dat begin 2018 verschijnt op een Duits platenlabel. Een aantal korte toers in oa Engeland, Duitsland en Oostenrijk volgen. In 2020 verschijnt The New Mine, wederom opgenomen in Studio Wild Verband onder productionele leiding van BJ.

Daarnaast zijn er in 2017 en 2018 weer een aantal projecten met Frans Pollux en doet BJ sessiewerk met oa Carter Sampson, Levi Parham en Oh Susanna. En hij werkt als producer/muzikant aan albums van acts als Hidden Agenda Deluxe met Carter Sampson (roots), Flight of The Ant (jazz), Dirk Wim In 't Hof (NL pop), Etan Huijs (rootspop), Jeff Finlin (americana) en David Corley (rootsrock). Hidden Agenda Deluxe komt twee opeenvolgende jaren met speciale kerstalbums met eigen songs en covers uit het Americana genre die net fijn tegen de randjes schuren en gastbijdragen van Carter Sampson (op de eerste) en Oh Susanna kennen.

In 2018 verschijnt BJ Baartmans' VERZAMELAAR, niet zozeer een klassiek verzamelalbum met "het beste van" maar een overzicht van op zichzelf staande liedjes die BJ maakte tussen diverse albumreleases door. Nummers vaak in opdracht of bij een bijzondere gelegenheid geschreven, die ondanks de uiteenlopende opnamesessies en diverse bezettingen een fraai geheel vormen.

In dezelfde periode gaat veel tijd zitten in een aantal (slide-) gitaar instructie dvd's die BJ maakt voor het Amerikaanse bedrijf True Fire. Ze staan bekend om heel goed gemaakte producten en halen ook gote namen in huis als Sonny Landreth, Ozz Noy en Larry Carlton. Geen verkeerd gezelschap!

Een van de fijne onverwachte gevolgen van het maken van de dvd's is de oprichting in 2018 van The Space Age Travellers, een geheel instrumentaal trio met drummer Sjoerd van Bommel en bassist Gerco Aerts. Het debuut album @Ventures In The Shadows met een wilde mix van Surf, Rockabilly, Jazz, Spaghetti Western thema's en Cubaanse sferen wordt warm onthaald in de muziekpers. De opvolger Spaceology komt uit begin 2021. Baartmans schrijft het songmateriaal maar de karakters van zijn bandgenoten maken een groot deel uit van de sound. 

Vanaf 2020 is BJ ook verbonden aan Rowwen Heze frontman/songschrijver Jack Poels, als sideman op het podium maar vooral ook in de studio als producer/muzikant/arrangeur van Jack's eerste twee soloalbums, De Blauwe Vear en het vervolg daarop (release begin 2021)

Deels in door de corona pandemie opgelegde isolatie werkt BJ aan soundtracks voor een podcast van Frans Pollux, De Laatste Dans, een documentaire over een heel bijzondere traditie rond De Metworstrennen, een paardenrace in zijn geboortedorp Boxmeer en een internet/tv serie voor de Toneelgroep Maastricht ism BNN/VARA .

Al deze projecten zorgen wellicht voor een wat diffuus profiel maar leggen vooral een hart bloot dat klopt voor allerlei vormen van oprecht gemaakte en genoten muziek waarin de speciale liefde voor de gitaar een rode draad vormt.

Sessiegitarist, producer

BJ Baartmans gitaarwerk is een verhaal apart. Ooit omschreven als onnadrukkelijk virtuoos hanteert hij een speltechniek waarin diverse stijlen versmelten. Even diep geworteld in de traditie van blues, folk, jazz en country als vrijgewaard van purisme. Fingerpicking, kleurrijke accoordpartijen en expressieve slidelicks zijn vaste elementen. Een mooi zingende toon ook. Vergelijkingen met gitaarberoemdheden als Ry Cooder, Richard Thompson, Eric Clapton en Marc Ribot worden vaak gemaakt. Stuk voor stuk karakterspelers maar net als bij deze snarenmeesters staat bij BJ het gitaarspel altijd in dienst van het lied en de sfeer.

Het maakt hem tot een veelgevraagd sideman en sessiemuzikant.

En het heeft hem gevormd in zijn rol van producer. Ook daarin is de techniek niets meer maar ook niets minder dan een prettig middel om een klankbeeld te kunnen creëren. Muziek die ademt. Die kan duwen en trekken, prikkelen en onthaasten.

BJ deed in recente jaren sessiewerk voor oa Iain Matthews, JW Roy, Oh Susanna, Jenee Halstead, Brian Webb, Frans Pollux, Bart de Win, Ricky Koole, Frederique Spigt en André Manuel. Daarnaast is er de band Hidden Agenda Deluxe (rootsrock en soul favorieten) waar BJ deel van uit maakt.

BJ doet veel van zijn werk als producer en sessiemuzikant in zijn studio aan huis, Studio Wild Verband in het Noord Brabantse Boxmeer. Een bescheiden maar goed geoutilleerde en heel sfeervol ingerichte speelruimte.