Biografie BJ 2023

Zaterdag 18 maart 2023

BJ BAARTMANS BIOGRAFIE MAART 2023

BJ Baartmans is geboren in 1965. Hij schrijft al vanaf zijn tienertijd liedjes, aanvankelijk vooral voor de bands waarin hij als gitarist een plek vond. Zowel in het Engels als in het Nederlands. Pas rond zijn dertigste levensjaar is hij ze zelf gaan vertolken. In 1998 debuteerde hij als “singer songwriter” met de cd The Pawnshop Guitar Chase. Hiermee legde hij de basis voor een heel eigen vorm van verhalende liedjes brengen en die vastleggen. In 2005 ging die vorm als vanzelf over in het Nederlandse repertoire dat BJ nu voornamelijk voor het voetlicht brengt.

Inmiddels zijn BJ's liedjes vastgelegd op een veertiental CD albums onder zijn eigen naam, BJ's Pawnshop of als BJ's Wild Verband. De laatste in de reeks, het mini album OP GEPASTE AFSTAND verschijnt in januari 2021. De albums hebben hun weg gevonden naar een trouwe groep liefhebbers van de liedjes maar zeker ook van BJ’s uitgesproken gitaarspel.  

BJ Baartmans legt als tekstdichter een breed scala aan onderwerpen voor in eigentijdse folk-, blues- en popsongs, waarin hij maar weinig uit de weg gaat. Grote levensvragen en kleine bespiegelingen gaan hierbij hand in hand. Hersenspinsels gevoed door verwondering, avontuur, heimwee, onrust, twijfels, wroeging, liefdesperikelen, vriendschap, politiek, de kroeg, de centen, 't huis of 't weer... Verteld vanuit het perspectief van een bijna zestig jarige rasmuzikant/liedschrijver maar evenzeer leeftijdsloos in z'n urgentie en gevoelsmatige herkenbaarheid. Niet gespeend van de nodige zelfrelativering en een subtiel gevoel voor humor. Daarmee zet BJ zijn publiek een spiegel voor. Maar geeft het tegelijkertijd ook een prettige ontsnapping aan alledaagse beslommeringen. Hij maakt er muziek van. En neemt die, net als veel andere producties waar hij als sessiemuzikant of producer bij betrokken is, sinds 2008 doorgaans op in zijn eigen studioruimte, Studio Wild Verband in Boxmeer.

GITARIST

BJ Baartmans gitaarwerk is een verhaal apart. Ooit omschreven als onnadrukkelijk virtuoos hanteert hij een speltechniek waarin diverse stijlen versmelten. Even diep geworteld in de traditie van blues, folk, jazz en country als vrijgewaard van purisme. Fingerpicking, kleurrijke accoordpartijen en expressieve slidelicks zijn vaste elementen. Een mooi zingende toon ook. Vergelijkingen met gitaarberoemdheden als Ry Cooder, Buddy Miller, Bill Frisell en David Lindley worden gemaakt. Stuk voor stuk karakterspelers maar net als bij deze snarenmeesters staat bij BJ het gitaarspel altijd in dienst van het lied en de sfeer. Het maakt hem tot een veelgevraagd sessiemuzikant, voor live optredens en studiowerk.

PRODUCER EN SIDEMAN

BJ Baartmans’ benadering van gitaarspelen en het schrijven van liedjes  hebben hem gevormd in zijn rol als producer. Ook daarin is de techniek niets meer maar ook niets minder dan een middel om een klankbeeld te kunnen creëren. Muziek die ademt. Die kan duwen en trekken, prikkelen en onthaasten. BJ deed in recente jaren albumproducties voor oa Jack Poels, Jeff Finlin, Oh Susanna, Frans Pollux, Marisa Yeaman, Eric Devries en een heel diverse club zielsverwante musici uit een meer directe omgeving. Al gauw zo’n 6 volledige albumproducties per jaar.

Als sideman deed BJ in recente jaren tournees met oa Oh Susanna, Kerri Powers, David Corley, Carter Sampson, Jeff Finlin, André Manuel, Pollux, JW Roy en Jack Poels. En dan is er het Americana collectief  Hidden Agenda Deluxe waar BJ als gitarist, zanger en mede songschrijver deel van uitmaakt. De grote hoeveelheid optredens in binnen- en buitenland vormt nog steeds een wezenlijk onderdeel van het muzikantenbestaan. Vanaf midden 2022 presenteert BJ als gastheer, interviewer en begeleider een reeks “muzikale tweegesprekken” met in Nederland gewortelde topgitaristen onder de noemer Snarenplukkers in Wild Verband in een aantal lokale theaters.

INSTRUMENTALE ALBUMS

De afgelopen jaren is BJ steeds meer in muziek gedoken waarbij zijn gitaarspel de rol van verteller vertolkt. Voornamelijk met eigen composities in een traditionele songvorm maar ook in een meer soundtrack achtige setting. In 2016 verschijnt het album Ins Blaue Hinein, een geheel instrumentaal duo album van BJ en mede componist Mike Roelofs (keys, drums) waarop Jazz, Blues, Soul en Wereldmuziek klanken samensmelten in een zinnenprikkelende roadmovie soundtrack. Het album krijgt geweldige recensies én een mooi vervolg in 2017: Outward and Return.

Meer recent maakt BJ muziek voor verschillende soundtracks zoals die van de zeer succesvolle podcast De Laatste Dans van Frans Pollux, de TV serie Zuipkeet van BNN/VARA en Toneelgroep Maastricht en de 60 minuten TV documentaire Ze Zien Los. Schrijven in opdracht, ook van liedjes, wordt een belangrijk element in Baartmans’ werk.

THE SPACE AGE TRAVELLERS

In de periode 2015-2017 gaat veel tijd zitten in een aantal (slide-) gitaar instructie dvd's die BJ maakt voor het Amerikaanse bedrijf True Fire. Ze staan bekend om heel goed gemaakte producten en halen ook gote namen in huis als Sonny Landreth, Ozz Noy en Larry Carlton. Geen verkeerd gezelschap!

Een van de fijne onverwachte gevolgen van het maken van deze dvd's is de oprichting in 2018 van The Space Age Travellers, een instrumentaal trio met drummer Sjoerd van Bommel en bassist Gerco Aerts. Het debuut album @Ventures In The Shadows met een wilde mix van Surf, Rockabilly, Jazz, Spaghetti Western thema's en Cubaanse sferen wordt warm onthaald in de muziekpers. Op de opvolgers Spaceology (2021) en Satellite Shuffle (2022) verdiept de muziek van het trio zich. De bijna afgemeten ruimte voor improvisatie binnen een herkenbaar songkader maakt de live optredens van The Space Age Travellers tot een sprankelend en avontuurlijk feestje. Baartmans schrijft het songmateriaal maar de karakters van zijn bandgenoten maken een groot deel uit van de sound.

MATTHEWS SOUTHERN COMFORT

Vanaf eind 2017 is BJ vast lid van de jongste line up van Matthews Southern Comfort, een band rond de legendarische folkrock zanger/songschrijver Iain Matthews. Naast BJ vinden we Eric Devries (git/voc) en Bart de Win (keys/voc) in de band. BJ produceert het album Like A Radio dat begin 2018 verschijnt op een Duits platenlabel. Een aantal korte toers in oa Engeland, Duitsland en Oostenrijk volgen. In 2020 verschijnt The New Mine, wederom opgenomen in Studio Wild Verband onder productionele leiding van BJ. Het jongste album van de band is The Woodstock Album (april 2023) en bevat 15 opmerkelijke covers van songs die op het legendarische festival gespeeld zijn door heel diverse acts uit de line up.

In 2021, terwijl alle MSC activiteiten opgeschort zijn, neemt BJ met Iain het “lockdown album” Distant Chatter/Close Call op onder de naam The Matthews Baartmans Conspiracy. Voor het grootste deel met muziek van BJ en teksten van Matthews. Als toeren weer mogelijk is doet het duo optredens in Duitsland, Nederland, Engeland (oa als headliner op het legendarische Cropredy festival) en tot slot van de reeks in Japan.